Prima   Contact   Harta  
Prima
  Ziarul
  Patrimoniul cultural
  Forul Democrat al Românilor
  Contacte
  Ultimul număr îl găsiţi aici!
Agenda culturală
vezi mai mult
Chestionar
Cit de des accesati situl nostru?
Vezi arhiva
     

Editorial
Pictorul cu barbă de preot
      
După lungimea bărbii, care coboară mai jos de brâu, Ion Sfeclă pare că are o sută de ani. Sau chiar mai mulţi. Deşi el se jură că numără cu mult mai puţini. Dar, privindu-i lucrările, i-i dai pe toţi. Tablourile sale par de 200-300 de ani, iar unele chiar de o mie. Din cele care sunt mai vechi decât ramele lor.
– De când pictezi, meştere? întrebi barba.
Şi ea îţi răspunde:
– Cu mult mai înainte de a mă naşte ştiam că am să fiu pictor.
Barba lui e de diferite culori, încât ai impresia că pictează cu ea. După aceasta se ascunde atunci când pictează. Din aceasta iese atunci când îţi vorbeşte.
– Voiam în tinereţe să fiu un Meşter Manole şi să fac o biserică, dar eram celibatar. Şi nici nu aveam o femeie, pe care să o zidesc şi care să se lase zidită. Şi atunci m-am făcut pictor. Acum le port pe femeile iubite prin toate tablourile mele şi ele, dragile, nu ştiu sau nici nu-şi dau seama că sunt clădite.
La inaugurarea expoziţiei lui de la Muzeul de Arte, Ion Sfeclă trece printre vizitatori înfăşurat în barba lui, ca un luptător dac într-un drapel cu lupi.
– Tablourile lui sunt ale singurătăţii. Aşa ni se arată acestea.
– Cum găseşti atâta singurătate, maestre?
– Greu. Câteodată ai nevoie de un oraş plin cu oameni pentru ca să fii singur. De unul singur e foarte greu s-o găseşti. De aceea mi-am făcut mulţi prieteni.
– Câte lumi pot încăpea într-un tablou?
– Numai una. Cea dinlăuntrul meu. Celelalte, chiar dacă le-aş înghesui, s-ar lăsa prinse doar parţial, ca pasagerii ce întârzie într-un tren arhiplin dintre Gange şi Tibet, care se sprijină în călătoria lor cu un pictor pe scara trenului  şi cu un altul – pe aerul rarefiat de afară… Aşa mă simt atunci când pictez.
Ion Sfeclă face risipă de culori. Ele luminează. Ca nişte faruri aprinse în plină zi. Atrag atenţia doar dacă te uiţi în direcţia lor. În lumina zilei acestea nu se văd. Pe care ele sunt chemate să o sporească. Ziua. Dar noaptea? Artistul crede că în aceste vremuri pe care le trăim  întunericul e mai dens ca înainte.
– Nu-l pictez. Că nu-mi place să-l pun pe pânze. El se vâră peste tot unde laşi o uşă deschisă şi o lampă neaprinsă. De aceea nu mi l-am făcut niciodată prieten.
Acest maestru al penelului seamănă frumuseţi, ca un ţăran care iese în câmp în primăvară şi aruncă seminţe în brazdă, ştiind că acestea vor prinde colte şi vor răsări, visându-se semănătură şi lan…
Cu ajutorul tablourilor sale, Ion Sfeclă amanetează timpul. El face ca acesta să se reţină, să se congeleze, precum într-un frigider, în atelierul său friguros din  sectorul Telecentru al Capitalei, un locaş din care ştie să facă o strană de biserică, în care să oficieze zilnic pictorul cu barbă de preot.
Nicolae DABIJA
Patrimoniul cultural
Cetăţi
Cetatea Soroca. Unicul monument de istorie si arta medievala moldoveneasca, ce s-a pastrat integral, asa cum a fost conceput de mesterii zidari.
Cetatea Hotin. Cel mai important edificiu din sistemul defensiv al Moldovei medievale, face parte din sirul de cetati, care au stat ca niste pietre de hotar la malul Nistrului.
Cetatea Albă. Cea mai veche cetate de frontiera a Moldovei, situata la limanul Nistrului. Grecii o numeau Levcopilis, dacii - Vidava, romanii - Alba Iulia, genovezii - Moncastro sau Maurocastro, turcii - Akkerman, rusii Belgorod.
Mănăstiri
Mănăstirea Căpriana. Intr-o zona pitoreasca de codru, la 40 km nord-vest de Chisinau, se gaseşteuna dintre cele mai vechi manastiri din Moldova - Capriana (întemeiată în 1429).
Mănăstirea Hâncu. În 1678, intr-o zona de codru, la izvorul rîului Cogîlnic (cca. 55 km vest de Chişinau), marele stolnic Mihail Hancu infiinţeaza, la rugamintea fiicei sale, o manastire de maici.
Mănăstirea "Sfânta Treime", Saharna. Situată la 110 km nord de Chişinau, pe malul drept al rîului Nistru, mănăstirea "Sfînta Treime" de la Saharna este pe bună dreptate considerată printre cele mai mari centre de pelerinaje religioase din Moldova.
 
Vizitatori: 2039985
sus

© 2018 Literatura şi Arta.
Toate Drepturile Rezervate.

Tel. +373 22 21 02 12
Fax +373 22 23 82 17
Email: literaturasiarta1954@gmail.com

Prima | Ziarul | Patrimoniul cultural | Forul Democrat al Românilor | Contacte | Ultimul număr îl găsiţi aici!
Creat de BRAND.MD