Prima   Contact   Harta  
Prima
  Ziarul
  Patrimoniul cultural
  Forul Democrat al Românilor
  Contacte
  Ultimul număr îl găsiţi aici!
Agenda culturală
vezi mai mult
Chestionar
Cit de des accesati situl nostru?
Vezi arhiva
     
 
Prima Ultimul număr îl găsiţi aici!

Ultimul număr îl găsiţi aici!
Iuda, mântuitorul… |  Versiune tipar
Inapoi
 
 
 
 
Iuda, mântuitorul…
    
Ceva mai demult, un copil, pe care l-am întrebat ce vrea să fie când va creşte mare, mi-a răspuns:
– Vreau să fiu robot!
Când l-am întrebat ce înseamnă robot, mi-a răspuns exact: mişcări calculate, voinţă de fier, forţă deosebită.
Ca ecou la întâmplarea de mai sus, despre care scrisesem, un profesor de la o şcoală dintr-un raion al republicii mi-a relatat într-un mesaj că atunci când i-a întrebat pe elevii săi ce doresc să fie aceştia când vor absolvi şcoala, unul a spus că vrea să devină medic, altul – profesor, al treilea – director la fabrica de îngheţată etc. Iar un elev, cel mai pricăjit din toată clasa, a spus că atunci când va creşte mare vrea să fie… rus!
Pentru mulţi dintre concetăţenii noştri a fi rus era ca o profesie care însemna să ocupi funcţii de conducere, să nu faci nimic şi să fii plătit gras pentru asta, să ai numai drepturi şi nicio obligaţie etc. 
Zilele trecute, la o întâlnire pe care am avut-o la un liceu din Chişinău, un absolvent, despre care mi s-a spus că ar fi unul dintre cei mai buni elevi ai şcolii, când l-am întrebat ce vrea să devină, antrenat de noul „curs” al Istoriei Moldovei, care a ajuns deja în unele şcoli, mi-a spus la modul cel mai serios: 
– Vreau să fiu trădător!
– De ce? am rămas eu stupefiat.
– Ei sunt mai bine plătiţi. Ce ţi-i Iuda cu cei 30 de arginţi? Ai noştri, văd asta din ziare, sunt plătiţi cu milioane de euro, ajung deputaţi, sunt puşi miniştri, sunt aleşi preşedinţi de ţară.
Şi, cu adevărat: a fi trădător azi e o mare cinste, iar cel care trădează, ca să distragă atenţia de la hainlâcul lui, e suficient să arate cu degetul în altă parte, şi toată lumea se va lua după el şi-l va crede.
Dodon, trădătorul neamului, l-a numit pe Mihai Ghimpu „Iuda” şi lumea noastră – mai ales cei care l-au trădat părăsindu-l, – îl va numi şi ea „Iuda”. Ce a trădat Ghimpu? Pe cine? A trădat el cauza naţională? Ba bine că nu. Ghimpu are defectele lui, nu totdeauna scoate cuvintele din buzunar, spune tot ce-i stă pe limbă, poţi să-l numeşti oricum: agramat, necivilizat, „cu pufuşor pe botişor” etc., numai nu Iuda şi numai nu trădător. 
Dar la noi, noţiunile – în ultimii ani s-a lucrat enorm pentru asta – au fost inversate: trădătorii îl vor numi pe cel trădat de ei  „Iuda”, proruşii de la „Patrioţii Moldovei” îşi vor zice „patrioţi”, iar unioniştilor şi celor care ştiu ceva carte le vor spune „trădători”, securiştii care ne-au trădat pe timpul URSS ne vor spune nouă, celor turnaţi de ei, securişti, cei care au luptat împotriva independenţei Republicii Moldova îi vor numi pe cei care au luptat pentru ea „antistatalişti” şi tot aşa. 
Iar omul nostru, derutat de cele care se întâmplă cu el şi în preajma-i – cum totul s-a încâlcit în capul lui –, va striga şi el ca şi mulţimile din Biblie: „Libertate lui Baraba! Iar Iisus – să fie răstignit!” 
În noul meu roman „Te blestem să te îndrăgosteşti de mine”, Iuda, într-o discuţie pe care o are cu Iisus, îi spune Mântuitorului: 
– Te urăsc!
– Pentru ce?
– Pentru că te-am trădat!
Cei care ne-au trădat nu ne vor ierta niciodată pentru asta şi ne vor urî de moarte pentru fapta lor abominabilă.
Federaţia Rusă recrutează zilnic trădători cu milioanele de euro pe care le transferă prin băncile din Bahamas către Republica Moldova, cu sutele de mii de dolari destinaţi să cumpere deputaţi din alianţa de guvernământ sau cu care să-şi plătească spionii (I. Bolboceau) etc. 
Acesta e doar partea de sus a aisbergului, dar ceea ce nu se vede şi nu se ştie încă, ci doar se bănuieşte, e catastrofal. 
Iuda la noi va trăda din cele mai bune intenţii (pacifistul Iurie Roşca: „Să devenim parte a Federaţiei Ruse, şi numai aşa vom evita războiul cu Federaţia Rusă”. Igor Dodon: „Republica Moldova trebuie să achite datoriile de 7 miliarde de dolari ale Transnistriei, dacă vrem să fim stat integru”. Ion Ceban: „Imnul Chişinăului – să răsune doar în limba rusă, pe care o înţelege toată lumea” etc.). 
Iuda al nostru, în loc să se spânzure ca cel din Biblie, va alerga la Moscova ca să-i lingă lui Putin pantofii (unicul şef de stat care s-a gudurat pe lângă acesta la 9 mai), îl va duce pe A. Dughin în România (ideologul rus care a afirmat că noul Imperiu Rus trebuie să se întindă de la Oceanul Atlantic până la Oceanul Pacific), va fi preocupat de „bunăstarea populaţiei” propunând ca ţara noastră să iasă din Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, unde salariul mediu e de câteva sute de ori mai mare (Danemarca, 5000 de euro) decât în Uniunea Euroasiatică  unde vrea să ne ducă (în Kârgâzstan salariul mediu e de 12 euro, în Armenia – 13 euro ş.a.).
Ce să-i spun junelui absolvent de la liceul din Chişinău? 
Din păcate, după venirea lui Dodon la putere, trădătorii s-au plodit ca ciupercile după ploaie. Îi vezi pretutindeni, îi auzi pretutindeni.
Rezista-vom?
Trebuie să rezistăm!
Pentru asta urmează să ne solidarizăm şi să punem mai întâi valorile din veac la locul lor şi să le spunem lucrurilor pe nume: Iuda nu poate fi Mântuitor, iar Cel Trădat nu are vreo vină pentru care la noi e bătut zilnic în cuie. 
Numai aşa vom putea preveni şi opri instaurarea erei trădătorilor de toate speţele pretutindeni şi pe Iuda cel adevărat – ca să-şi facă din trădare o religie nouă în Republica Moldova. 
Nicolae DABIJA
   
Vizitatori: 2039982
sus

© 2018 Literatura şi Arta.
Toate Drepturile Rezervate.

Tel. +373 22 21 02 12
Fax +373 22 23 82 17
Email: literaturasiarta1954@gmail.com

Prima | Ziarul | Patrimoniul cultural | Forul Democrat al Românilor | Contacte | Ultimul număr îl găsiţi aici!
Creat de BRAND.MD